Nieuwe, gebruiksvriendelijke toedieningsvariant glucagon, vanaf januari 2021 vergoed

Dit bericht is gepubliceerd op 8 december 2020

Vanaf januari 2021 wordt een nieuwe, gebruiksvriendelijke toedieningsvariant glucagon vergoed, ontwikkeld door Lilly (insuline- en glucagonfabrikant).

Tekst: Martine Rademaker

Grote ‘enge’ glucagonspuit wordt verleden tijd

Afgelopen jaren spraken wij vanuit Stichting KinderDiabetes vele ouders en betrokkenen die het vreselijk spannend vonden en vinden om die enorme glucagonspuit te moeten toedienen. Het is ook nogal wat. Je zit al in een panieksituatie, want je kind, kleinkind, leerling, oppaskind of teamgenoot heeft zo’n diepe hypo dat hij of zij niet meer in staat is om zelf directe suikers of koolhydraten in te nemen. Hij of zij is misschien (waarschijnlijk) al in een bewusteloze toestand. Superspannend en supereng.
In de ideale situatie rende je dan naar de koelkast, pakte je dat oranje doosje, prepareerde je de glucagonspuit (hoe moest dat ook alweer – extra stress!) en zette je vervolgens die enorme spuit in de spier van de bovenarm, dij of bil. Maar helaas komt het maar al te vaak voor dat de koelkast, en dus de spuit, niet in de buurt is. Of, begrijpelijk, de betrokkenen durfden die enorme spuit niet in dat kinderlijfje te zetten. Dat is ook een enorme drempel. En dan duurt het voor alle betrokkenen echt tenenkrommend lang voordat de ambulance arriveert om de betreffende toediening te kunnen verzorgen en daarmee het kind weer bij bewustzijn te krijgen.
Goed nieuws: die grote enge spuit is binnenkort verleden tijd!

Vanaf januari 2021 wordt de nieuwe, gebruiksvriendelijke toedieningsvariant vergoed

Voor iedereen die hier wel eens mee te maken heeft gehad, en voor alle anderen die de zorg hebben voor met een kind met diabetes, is er nu fantastisch nieuws!
Vanaf januari 2021 is er een nieuwe toedieningsvariant van glucagon beschikbaar welke volledig vergoed wordt. Met dezelfde levensreddende werking. Het betreft een neuspoeder, deze wordt heel laagdrempelig en gebruiksvriendelijk (net als een neusspray) toegediend via een neusgat. Geen onnodige angst meer en dus direct kunnen handelen – een geruststellend idee!
Wat extra fijn is: de neuspoeder hoeft niet in de koelkast bewaard te worden en neem je dus overal gemakkelijk mee naar toe. De neuspoeder is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en ouder.
Deze geweldige innovatie, die ons allen toch weer een beetje zorgelozer maakt, is ontwikkeld door insuline- en glucagonproducent Lilly.  Daar zijn we als Stichting KinderDiabetes heel blij mee!

Verkrijgbaar via je behandelaar

Voor het verkrijgen van de glucagon neuspoeder kun je terecht bij je behandelaar.

Andere berichten

Flash Back schenkt Stichting KinderDiabetes 8200 Euro

Flash Back schenkt Stichting KinderDiabetes 8200 Euro

Voorzitter Barry Rademaker keek verrast op toen hij zag welk bedrag Vocal Band Flash Back voor “zijn” Stichting Kinderdiabetes (SKD) bijeen had gebracht. ,,Ik krijg wel vaker cheques overhandigd, maar niet vaak met zo’n hoog bedrag’’, zei hij. De voorzitter van SKD...

Familiedag Brabant-Oost was top!

Familiedag Brabant-Oost was top!

Op zondag 25 september organiseerde de regio Brabant-Oost weer een familiedag. Maar liefst 240 ouders en kinderen kwamen naar De Reuselhoeve in Moergestel om elkaar te ontmoeten en deel te nemen aan het gevarieerde programma. Na een zaterdag vol regen was het zondag...