‘Zoete Bubbel’ – het verhaal achter het liedje

Door Stichting KinderDiabetes

4 november 2020

Tekst: Martine Rademaker

Maandag 22 februari 2010

Sommige data vergeet je nooit meer. Zo staat 22 februari 2010 in mijn geheugen gegrift.
Toen werd onze zoon Mik (destijds 2 jaar oud) in ernstige toestand opgenomen in het ziekenhuis. Diagnose: diabetes type 1. Ons leven zou daarna nooit meer hetzelfde zijn.
In de jaren erna leerden we met vallen en opstaan wat deze chronische aandoening betekende. De dagelijkse strijd tegen de vele hypo’s en hypers. Al die naalden en nog meer tranen. Slapeloze en vaak ook spannende nachten.  Nooit meer onbezorgd.

Samen sterk

Maar ook ervaarden we, meer dan ooit, hoe sterk we samen waren. Hoe fijn het was om onze gevoelens van verdriet, machteloosheid en onzekerheid met elkaar te kunnen delen. Vanaf dat moment beseften we ook: niemand anders dan wijzelf snappen beter hoe heftig diabetes in een gezin is. Want: het meeste is onzichtbaar. Diabetes draait niet alleen om meten en spuiten. Juist niet. Het mentale deel, dat is zwaar, altijd moeten nadenken en rekening houden met je ziekte, 24 uur per dag. Nooit even pauze. Het besef, dat je kind nooit onbezorgd zal kunnen zijn in het leven dat voor hem ligt, dat is heftig. En komt ook regelmatig weer binnen, als diabetes weer eens roet in het eten gooit en je kind weer verdrietig is.

Hoe ‘Zoete Bubbel’ werd geboren

Tijdens zo’n moment van onmacht, pakte ik een paar jaar geleden pen en papier. Woorden en zinnen veranderden in een weerspiegeling van mijn gevoel. Het begin van ‘Zoete Bubbel’ was geboren.
Jarenlang hield ik de tekst voor mezelf, overlas deze af en toe. Totdat ik door mijn inzet als buddy voor Stichting KinderDiabetes, besefte dat wij niet de enige ouders waren die zich zo voelden. Toen ontstond de gedachte dat mijn tekst, ‘Zoete Bubbel’, misschien wel de wijde wereld in zou moeten. Voor herkenning zou kunnen zorgen.  Of misschien wel troost kon geven, in de wetenschap dat er ervaringsgenoten zijn, dat ouders echt niet alleen staan. Maar het vrijgeven van mijn tekst, die zo persoonlijk is en eigenlijk voor mezelf geschreven was, dat vond en vind ik wel heel spannend.

En toen werd het een liedje

Alsof het zo moest zijn ontmoette ik een tijdje later Freek van Daal. Zijn vrouw Mariëlle (schrijfster van het boek ‘Suikermoeder’) is vrijwilliger bij Stichting KinderDiabetes Brabant-Oost en stelde hem aan me voor. Freek is professioneel muzikant, singer/songwriter. En vader van dochter Fenne met diabetes type 1.
Freek las mijn tekst en voelde hem, naar eigen zeggen, meteen binnenkomen. Herkende hierin zijn eigen gevoel rondom het hebben van een kind met diabetes. Na het lezen ontstond bij Freek direct het idee voor een melodie. Ik ontving het eerste audiobestand, en schoot vol. Mijn tekst was uitgegroeid tot een nummer. Precies vertaald zoals ik bedoeld had, zowel vocaal als instrumentaal. Wat een stem.

Door ouders, voor ouders

Nooit eerder had ik Mik mijn tekst laten lezen, die ging ten slotte over hem en toonde ook mijn kwetsbare kant. Samen beluisterden we ‘Zoete Bubbel’, en mijn stoere -inmiddels 13-jarige- puber liet een traantje. Van trots, maar ook van emotie. ‘Wat mooi mama’.

Daarna ging het snel. ‘Zoete Bubbel’ werd opgenomen in een studio vlak bij Amsterdam. Dezelfde studio waar ook Prince en Lenny Kravitz hun wereldhits opnamen. Een grappig detail.
En nu is er dus een liedje. Gemaakt dóór ouders van een kind met diabetes. Gemaakt vóór ouders van een kind met diabetes. En misschien is het zelfs herkenbaar voor meer ouders met een (chronisch) ziek kind. Al is er maar één ouder die herkenning of troost uit ons liedje haalt, dan ben ik al blij. Dan is mijn doel behaald.

10 Reacties

 1. Karin van den Boogert

  ik heb destijds gekeken naar de uitzending tijd voor Max. Heel naar voor uw gezin en uw zoon en bijzonder wat u daarvoor onderneemt. Maar ik heb mij wel verbaasd dat uw zich niet erg verdiept hebt in diabetes, U hoorde u zeggen je hebt diabetes type 1, diabetes type 2 en ouderdomsdiabetes. Diabetes type 2 was voorheen ouderdomsuiker. Helaas komt dit ook veel vaker voor bij jong en oud. Zelf heb ik al 30 diabetes type 2 die genetisch bepaalt is. Ook ik gebruik 4 keer per dag insuline en gebruik ook nog medicatie.
  En ook ik heb een free style libre sensor. Mijn hele leven heb ik veel gesport altijd op mij voeding gelet. Dus daar ligt het niet altijd aan. Het maakte mij erg verdrietig dat er toch weer niet goed duidelijk naar voren kwam dat ook mensen zijn met type 2 die insuline moeten gebruiken, Het was een mooi liedje. Maar voortaan is goed bekijken hoe diabetes in elkaar zit want er zijn nog meer vormen van diabetes. En diabetes hebben wij allemaal.

 2. Karin van den Boogert

  I(k heb destijds gekeken naar de uitzending tijd voor Max. Heel naar voor uw gezin en uw zoon en bijzonder wat u daarvoor onderneemt. Maar ik heb mij wel verbaasd dat uw zich niet erg verdiept hebt in diabetes, U hoorde u zeggen je hebt diabetes type 1, diabetes type 2 en ouderdomsdiabetes. Diabetes type 2 was voorheen ouderdomsuiker. Helaas komt dit ook veel vaker voor bij jong en oud. Zelf heb ik al 30 diabetes type 2 die genetisch bepaalt is. Ook ik gebruik 4 keer per dag insuline en gebruik ook nog medicatie.
  En ook ik heb een free style libre sensor. Mijn hele leven heb ik veel gesport altijd op mij voeding gelet. Dus daar ligt het niet altijd aan. Het maakte mij erg verdrietig dat er toch weer niet goed duidelijk naar voren kwam dat ook mensen zijn met type 2 die insuline moeten gebruiken, Het was een mooi liedje. Maar voortaan is goed bekijken hoe diabetes in elkaar zit want er zijn nog meer vormen van diabetes. En diabetes hebben wij allemaal.

 3. Ingrid burgs

  Prachtig verwoord en mooi gezongen.
  Erg pakkend!
  Martine ❤️

 4. Peter M

  Wat mooi gedaan! Onze datum is 3 nov 2008.
  En inderdaad: “Het besef, dat je kind nooit onbezorgd zal kunnen zijn in het leven dat voor hem ligt, dat is heftig”.

 5. Larissa

  Wat een herkenbare woorden! Zo ervaren wij het ook! Onze dochter kwam op werelddiabetesdag in het ziekenhuis terecht en kregen wij de diagnose dm1 nu 3 jaar geleden.

 6. Esther Buitenhuis

  Al een paar keer gezocht naar een song wat mijn gevoel kan vertalen en waar ik troost in vind. Mijn dochter van 6 kreeg een half jaar geleden de diagnose en sindsdien staat ons leven op de kop Ik vond veel herkenning in het lezen van “Suikermoeder” maar wacht nu met smart op “zoete bubbel”

 7. Suikerkontje.

  Na het lezen van dit verhaal zijn mijn ogen al flink vochtig… ik denk dat ik morgen het best mijn make-upje kan doen ná het beluisteren van jullie liedje

 8. Martine Rademaker

 9. Cor & Jannie

  Prachtig verhaal Martine!

  Ofschoon wij van nabij met jullie meeleven, kunnen wij ons toch niet goed voorstellen hoe het is om dag en nacht deze zorgen te hebben.
  Het liedje laat deze zorgen mooi zien in een prachtige tekst op een mooie melodie.

  Liefs voor jullie alle vier

 10. Carla

  Wat mooi dat je dit met alle suikermoeders wil delen ❤️ Ben benieuwd naar het nummer

Meer berichten

Met de tongen op hun schoenen, zo hard hebben alle kinderen gelopen

Op donderdag 18 oktober j.l hebben we als Stichting KinderDiabetes een cheque ter waarde van € 6.451,67 in ontvangst genomen van CBS Het Kleurenlint uit Gorinchem. Deze basisschool had een sponsorloop georganiseerd waar alle groepen aan hebben meegedaan. De leerlingen...

Familiedag Brabant-Oost was top!

Op zondag 25 september organiseerde de regio Brabant-Oost weer een familiedag. Maar liefst 240 ouders en kinderen kwamen naar De Reuselhoeve in Moergestel om elkaar te ontmoeten en deel te nemen aan het gevarieerde programma. Na een zaterdag vol regen was het zondag...

Familiedag Rotterdam

Wat zijn wij blij dat u enthousiast bent over de familiedag in Rotterdam. Helaas zitten wij al vol. Dat is heel snel gegaan, omdat de zorgcentra in Rotterdam en omgeving hun patiënten hierover hebben geïnformeerd. Omdat wij al heel snel vol zaten, hebben we ook geen...

Paaseierenactie Lionsclub Middelburg groot succes

Het 'ei team' van Lions Club Middelburg heeft met de verkoop van paaseitjes een waanzinnig mooi bedrag opgehaald! Ruim 20 mensen hebben zich tijdens de paasdagen ingezet om maar liefst 900 kilo paaseitjes te verkopen in de regio Middelburg. Daarnaast is de Lions Club...

Familiedag Zuid-West

Wie gaat er mee naar de familiedag Stichting Kinderdiabetes, afdeling Zuid-West? Na twee jaar afwezigheid kunnen we eindelijk weer een familiedag organiseren, en wel op zaterdag 17 september 2022 in Berkenhof Tropical Zoo. Het wordt een dag vol gezelligheid, samen...

Familiedag Brabant-Oost

Op zondag 25 september organiseert Stichting KinderDiabetes Brabant-Oost weer een gezellige Familiedag! Dit jaar zijn we te gast op de Reuselhoeve in Moergestel. Op deze middag zijn kinderen met diabetes, hun ouders, broertjes en zusjes welkom. We hebben weer een...